Gramatura wytworów papierniczych.
Grubość wytworu papierniczego zależy od celu, jakiemu ma służyć.
Gramatura wytworu papierniczego jest to masa jednego metra kwadratowego wytworu wyrażona w gramach na metr kwadratowy.
Gramatury nie należy utożsamiać z grubością papieru, gdyż grubość zależy nie tylko od ilości osadu masy papierniczej na sicie, ale także od rodzaju włókien, ilości wypełniaczy, stopnia sprasowania papieru i wygładzenia jego powierzchni (np. papier matowy będzie zawsze grubszy od papieru satynowego o tej samej gramaturze).
Ze względu na gramaturę rozróżnia się dwie grupy główne wytworów papierniczych:
• papier, który jest wytworem o gramaturze do 250 g/m2 (w tym bibułka o gramaturze do 28 g/m2);
• tektura, która jest wytworem o gramaturze powyżej 250 g/m2.
W praktyce stosuje się bardziej dokładną klasyfikację wytworów papierniczych według gramatur, dzieląc je na:
• bibułkę, wytwór o gramaturze do 28 g/m2;
• papier, wytwór o gramaturze od 28 do 160 g/m2;
• karton, wytwór o gramaturze od 160 do 315 g/m2;
• tekturę, wytwór o gramaturze powyżej 315 g/m2.
Większość wytworów papierniczych można scharakteryzować przez podanie gramatury. Wyjątek stanowią tzw. tektury ręczne i preszpany, które charakteryzuje się za pomocą grubości. Bibuły, zaliczane do papierów chłonnych i filtracyjnych nie podlegają klasyfikacji według gramatur (nazwa „bibuła” jest stosowana do wytworów o różnej gramaturze) i są charakteryzowane za pomocą tzw. chłonności liniowej.